Historiken om Gumbostrand och Västerskogen

27.12.2022


Historiken om Gumbostrand och Västerskogen i text och bild tillvaratagen för kommande generationer. 

Äntligen kan du läsa om de fascinerande och spännande skedena i byns historia! Ulf Gustafsson tar oss med på en fartfylld färd, från de första torpen i byn, via ryska och röda tiden, genom förbudslagen och krigsåren fram till det moderna byasamhället. Resan är kantad med både intressant fakta och saftiga anekdoter om allt från fjällfiskvarp till spritsmuggling, från FBK till patentkorkens uppkomst. När vi till slut anländer i dagens Gumbostrand-Västerskogen, får vi bekanta oss med byns rika utbud av konst, kultur och företagsamhet, som vuxit fram ur den enastående bygemenskapen.

"År 1946 konfirmerades soldatpojkarna från Gumbostrand i Östersundom kapell. När kyrkoherden Allan Högström anlände till kapellet för att syna sina lamm, frågade han varifrån pojkarna hade fått så fina vita skjortor. På det svarade pojkarna att de var sömmade av "Skäggis Lydia" alltså av "Skäggibisins" dotter Lydia Winberg. Varifrån har hon fått tag på ett så fint tyg, undrade Högström. Jo, det gick en sprängbomb genom isen utanför Kullmans på Munkholmen, svarade pojkarna. När vi var där och fiskade upp bomben fick vi även upp en outlöst fallskärm. Tyget delade vi sedan mellan oss så att Stig och Ole Bäckblom fick ena hälften och Lindholms Kalle andra hälften. Kalle fick också ta "snaruna" som han behövde till sina fiskebragder."

Försäljningsställen:

  • Västerskog Byggnadshandel  Uusi Porvoontie 729, 01120 Västerskog OBS! Förbeställda böcker kan hämtas på samma adress under butikens öppettider.
  • i Söderkulla Blomsterhandel Floranita
  • i Nickby Sibbo Bokhandel, Iso Kylätie 27, 04130 SIPOO
  • i Gumbostrand Gumbo Kiosk ja Konst & Form